Alles wat u moet weten over het ontluchtingskraantje van uw radiator

Radiator ontluchten Ossloodgieter
Blog

Noem minimaal twee onderdelen van een radiator. Wanneer deze vraag aan mensen gesteld wordt, komen zij vaak niet verder dan de radiatorknop en leidingen. Dit zijn inderdaad twee onderdelen, maar er zijn er meer. Het ontluchtingskraantje wordt door nagenoeg niemand genoemd. Hoe dit komt? Omdat er genoeg mensen zijn die niet eens weten wat een ontluchtingskraantje is. Toch is dit een betrekkelijk belangrijk onderdeel van uw radiator. Om dit belang te benadrukken, vertellen wij u hier alles wat u moet weten over het ontluchtingskraantje.

Waar zit het kraantje en hoe ziet hij eruit?

Wanneer u naar uw radiator kijkt, ontdekt u het ontluchtingskraantje vast niet direct. Logisch ook, want in de meeste gevallen zit hij enigszins verborgen. Bij het merendeel van de radiatoren zit het kraantje namelijk aan de zijkant. Dit kan zowel boven- als onderaan zijn. Sommige verwarmingen hebben het kraantje ook bovenop zitten, vaak naast de radiatorknop. Gaat het om een ronde behuizing met daarin een stalen pennetje dat grijs is van kleur? Dan heeft u het ontluchtingskraantje inderdaad gevonden.

Wat kunt u met het ontluchtingskraantje?

Nu u het kraantje gevonden heeft, leggen wij u hier uit wat u ermee kunt. Het ontluchtingskraantje is bedoeld om lucht uit uw verwarming te laten lopen. Veel mensen denken dat lucht in de installatie geen probleem is. Dit hoeft inderdaad geen probleem te zijn. Toch veroorzaakt lucht op den duur vaak ongemakken. Zo wordt een radiator met lucht slechts voor een klein gedeelte of zelfs helemaal niet meer warm. Ook kan lucht in de installatie een tikkend geluid veroorzaken. Indien u de lucht uit uw radiator(en) laat lopen, bent u verlost van deze problemen.

Zelf uw radiator ontluchten

Sommige mensen schakelen een loodgieter in voor het ontluchten van hun verwarming. Dit kunt u echter prima zelf doen. Hoe? Begin allereerst met het openen van alle radiatoren in uw woning. Stel de thermostaat nu in op 25 graden. Wacht minimaal tien minuten, draai de thermostaat ver terug en wacht opnieuw tien minuten. Draai nu alle radiatoren dicht en het ontluchten kan beginnen. Plaats de ontluchtingssleutel op het ontluchtingskraantje en draai deze open. Sluit het kraantje zodra er water uitkomt. Herhaal dit proces bij alle radiatoren. Begin nooit op zolder, maar altijd op de laagst gelegen verdieping. Lucht stijgt namelijk op. Heeft u alle radiatoren gehad? Draai de thermostaat op en kijk of het probleem verholpen is. Is dit niet het geval? Schakel dan een loodgieter in om uw radiator(en) weer aan de praat te krijgen.

Waarom kiest u voor ons?

Wij gebruiken hoogwaardige materialen
Altijd bereikbaar, ook voor spoed
Transparante service en goed advies
Professionele inbraakpreventie

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button