Lekdetectie klinkt als iets heel ingewikkelds wat erg kostbaar en complex is. Toch is dat zeker niet het geval. Lekdetectie is immers het gehele proces van het zoeken naar een lekkage. Dat kan door het gezonde verstand met enig inzicht geschieden, maar ook via moderne apparatuur zoals bijvoorbeeld een lekdetector. Waar u tot decennia geleden nog hele muren open moest breken om bij een lekkende leiding te komen, is dat nu niet meer het geval. Alleen het opsporen alleen al kan tegenwoordig geheel zonder leidingen open te moeten breken, maar ook het dichten van lekkages kan zonder dat er ook maar iets open gebroken hoeft te worden! We zullen kort uitleggen hoe
leidingdetectie in z’n werk gaat.
Hoe werkt lekkagedetectie precies?
Er zijn diverse manieren om lekkages te detecteren. Zo zijn er bijvoorbeeld vochtmeters, iets wat voor de hand lijkt te liggen voor het vinden van lekkages, al is dat minder het geval dan het lijkt. Een vochtmeter kan immers op een bepaalde plek het vochtgehalte meten, maar niet eenvoudig van een hele muur het vochtgehalte scannen en laten zien waar een lekkage vandaan komt.
Daarom is een warmtedetector veel meer voor de hand liggend als het gaat om het opsporen van lekkages. Met een warmtebeeldcamera, zoals een warmtedetector ook wel genoemd wordt, kunt u eenvoudig zien of een muur op een bepaalde plek warm of juist koud is. Dat is handig omdat lekkend water vaak kouder is dan de omgeving; de kamertemperatuur. Daardoor kunt u eenvoudig zien of een muur kouder is dan de omgeving, waaruit u de conclusie kunt trekken dat er in die muur wel iets lek zal zijn.